Kurv

Kender du forskel på dine duge

Kender du forskel på dine duge?

Her kan du læse om voksduge, akrylduge og damask duge

Voksdug

Voksdug er en plastikdug (PVC) med en ikke vævet fleece agtig bagside. PVC er ikke giftig i sig selv, men man skal være opmærksom på blødgøringsmidler som ftalater. Alle vores voksduge er godkendt i henhold til ØkoTex-Standard 100, og langt de fleste af vores voksduge er helt fri for ftalater. Voksdug er prisbillig, nem at tørre af og udvalget er stort, fås i et utal af farver, motiver og designs. Overfladen på en voksdug er robust og nem at vedligeholde.

En voksdug kan også bestå af et stykke vævet stof pålagt en plastikoverflade (PVC) – man kalder det også en tekstil-voksdug. Den er normalt kraftigere og stærkere (og dyrere) – nærmer sig prisen på en akryldug.

 

Brug og pleje

 • En voksdug holder dog ikke til hvad som helst. Fødevarer og drikkevarer kan nemt tørres af. Men kuglepen, læbestift, neglelak, skocreme og lignende er så godt som umuligt at vaske af. Nogle slags tomat og karry saucer mm. kan også efterlade pletter. Tør derfor straks med en fugtig klud.
 • Overfladen tåler ikke varm madolie, og tallerkener og fade direkte fra ovnen må ikke stilles direkte på den.
 • En voksdug kan ikke vaskes i en vaskemaskine, men rengøres med fugtig klud og varmt vand med lidt vaskemiddel. Når du ikke bruger din dug, anbefaler vi, at du ruller den op på et rør eller et kosteskaft. Du undgår folder, og det får din dug til at holde længere.

Akryldug

En akryldug er et stykke vævet stof, som er belagt med et eller to lag akryl. Stoffet kan være bomuld, hør, polyester eller en blanding af disse. En del af vores duge er også behandlet med teflon. En akryldug er mere blød end en voksdug og derfor falder den ofte pænt til bordet og er som ofte en eksklusiv dug.

En akryldug kan nemt tørres af. De fleste er 100% – eller næsten 100% vandtætte – og du kan også vaske dugen i vaskemaskine.  Mange af vores akrylduge er ud over akrylbelægningen også behandlet med teflon. Teflon belægningen gør, at akryldugen er næsten lige så nem at tørre af som en voksdug.

Brug og pleje

 • Brug altid din dug med den akrylbelagte side opad.
 • Pletter tørres let af med en fugtig klud – helst indenfor en halv time.
 • Dugen kan vaskes ved 30- 40 grader indenfor 24 timer ved genstridige pletter.
 • Undgå centrifugering og tørretumbler.
 • Stryges på bagsiden efter vask ved maksimalt 150 grader.
 • Akryl med anti-skrid bagside stryges dog på retsiden med et fugtigt klæde henover.

Damaskdug

Damaskduge er stofduge med damaskvævning – også kaldet Jacquard vævning. Mønstret i damask er vævet direkte ind i selve stoffet. Det er en særlig teknik, der giver mulighed for bløde, runde former i dessinet, som giver et smukt bord. Mønstret fremkommer smukt og diskret af kontrasten mellem mat og blankt. Dette er unikt for damaskduge. Det er den klassiske dug skabt gennem en traditionsrig teknik – kombineret med nyt og moderne design. Damask duge er til dig som sætter en ære i kvalitet og som sætter pris på et flot veldækket bord.

Damask stammer fra byen Damaskus. Det var de første korsridder, der bragte de smukke stoffer med til Europa. Betegnelsen damask er en bestemt måde at væve på, således mønstret fremstår med skiftevis matte og blanke flader.

 

Brug og pleje

 • Mørke farver vaskes separat.
 • Kulørte tekstiler vaskes uden optisk hvidt og blegemiddel.
 • Dugen er smudsafvisende.

Skriv et svar

Loading...